07 November 2011

"Zaman Kendi Evlatlarını Yutar"

Bir varmış, bir yokmuş,

Herşeyden önce kaos varmış. Kargaşa ya da düzensizlik değil de, her şeyi oluşturan teklik anlamında kullanılırmış kaos kavramı. Kaostan ilk önce toprak ana Gaia ile göklerin tanrısı Uranos oluşmuşlar. Onlardan da diğer tanrılar...

Mitolojik başlangıç ile birlikte iktidar savaşı ve saray entrikaları da başlamış.

Çocuklarının iktidarı ele geçirmelerinden korkan Uranos yeni doğanları yerin derinliklerine, Tartaros'a atarmış. Bu duruma üzülen Gaia eşinden nefret etmiş ve çocuklarını babaları Uranos’a karşı kışkırtmış. Babalarına karşı gelenlerin en kurnazı olan Kronos sonunda onun tahtını ele geçirmeyi başarmış. Ancak o da kardeşlerinin güçlemesinden korktuğu için onları cehennemde bırakmış. Kader midir bilinmez ama, iktidarını tehdit ederler diye o da yeni doğan çocuklarını yutmaya başlamış. Kronos kavram olarak zaman anlamına geldiği içindir ki, o zaman bu zamandır “zaman kendi evlatlarını yutar” diye gelinmiş.

Evlatlarını yutan zaman mıdır, tanrı mıdır, mitoloji yoruma açık. Ama bir gerçek var ki, o da kendilerini tanrı sananlar bugün dahi iktidarları sallandığında yegane çareyi kendi evlatlarını yutmakta görürler.

No comments: