11 December 2011

TOGEÇ’den Duyuru: Polis teşkilatının holdingleşme serüveni: POLSAN

POLSAN'ın Yozgat'ta açtığı akaryakıt istasyonunun açılış töreninden bir fotoğraf.
Polis memurlarının sosyal güvencelerine katkıda bulunmak üzere kurulan POLSAN, artık 1 milyar liraya yaklaşan bütçeye sahip, akaryakıttan silah üretimine birçok sektöre yayılmış bir holding haline geldi. Tepesinde ise cemaate yakın polisler oturuyor.

Geçtiğimiz hafta önce Milliyet gazetesinden Metin Münir, sonra da Hürriyet'ten Ertuğrul Özkök'ün köşelerinde yazmalarıyla birlikte POLSAN tekrar gündeme geldi. Polisin holdingleşmesinin adı olan POLSAN'ın hikayesi, aslında uzun süredir biliniyordu.
Akaryakıt sektörüne giriş, holdingleşme yönünde dönüm noktası
Polis teşkilatının, tıpkı TSK gibi şirketleşme hikayesinde esas atılımı, 2010 yılının Nisan ayına denk düşüyor. Nisan ayında üye polislerin sosyal güvencelerine katkıda bulunmak için kurulmuş olan Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN), akaryakıt sektörüne girmek için kamu petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesindeki akaryakıt dağıtım şirketi TP Petrol Dağıtım A. Ş.'ye (TPPD) ortaklık teklifinde bulundu. Teklif Habertürk gazetesinde haberleştirildi, ertesi gün soL'da işlendi. soL, haberinde bu teklifin POLSAN'ın holdingleşmesi yolunda atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirtti ve Habertürk'ün haberine gelen okur yorumlarına dayanarak, kamuoyunun polise büyük bir güvensizlik içerisinde olduğuna da işaret etti.

Akaryakıt sektörüne girmek adına verilen bu teklif, POLSAN'ın da OYAK'ın ayak izlerinden yürüdüğünü gösteriyordu. OYAK, 2000 yılında OPET ile işbirliğine gitmiş ve İstanbul Kurtköy ve Maslak'ta iki petrol istasyonu işletmeye başlamıştı.

Yılda yüzde 41 büyüme!
Bu haberden bir ay sonra Ekonomist dergisinden Metin Can, kurumun büyüme stratejisine dair bazı ayrıntıları paylaştı. Uzun yıllar sadece üyelerine ihtiyaç ve konut kredileri vererek faaliyet gösteren Polis Sandığı, 2000'de Ankara Sigorta'yı satın alarak bünyesine kattı. 2003'te de yine aynı bünyedeki Ankara Hayat Sigortası’nı, Ankara Emeklilik Sigortası'na dönüştürülerek bireysel emeklilik alanında hizmet vermeye başladı. Bu yatırımların ardından yine sessizliğe gömülen Polisler 2008 yılında Ankara Emeklilik`in yüzde 100 hissesi Hollandalı Aegon`a sattı. Bu satışın ardından da polislerin ekonomi sahnesine sessiz ve derinde dönüşünün startı verildi. 2010 başlarında POLSAN, kasasında bulunan 600 milyon TL’yi yatırıma açtı. İnşaat, turizm, güvenlik ve bilişim sektörlerine sessiz ve derinden giriş yapan kurum, son olarak da enerji ve gayrimenkul yatırımları için kolları sıvadı.

Burada dikkat çekici olan bir nokta, iki devlet kurumunun holdingleşme süreçlerinin, iki kurumun da siyasi ağırlıklarının artmasıyla paralel olarak yaşanmasıydı. 1961'de kurulan OYAK, takip eden süreçte 2000'lere gelinene kadar büyük bir şirket haline dönüşmüştü bile. POLSAN'ın şirketleşmesi ise AKP'li yıllara nasip oldu.

Bu teklifin meyvesi, bir sene sonra kendisini gösterdi. Teklifin yapılmasından bir sene sonra, Nisan 2011'de POLSAN'ın 6 akaryakıt istasyonu açarak sektöre giriş yapacağı duyuruldu. Konu, soL tarafından bu duyurunun ertesi günü haberleştirildi. Bu haberde POLSAN'ın aktif büyüklüğünün 850 milyon liraya ulaştığı ifade ediliyordu. Bu sayı, sandığın bir sene içerisinde yüzde 40'tan fazla büyüdüğünü gösteriyor. Elbette bu, AKP döneminde polis teşkilatının üye sayısının da giderek artmasıyla doğrudan bağlantılıydı.

POLSAN'ın hikayesi, AKP döneminin politik serüveniyle paralel gittiğine göre, AKP ve polis deyince, üçgenin üçüncü kenarını unutmak mümkün değil: Gülen cemaati. Ve, şaşırtıcı olmayan fakat çarpıcı biçimde, POLSAN adlı dev holdingin tepesinde de cemaate yakın polisler oturuyor.

POLSAN'ın başında cemaatçiler var!
Bu bilgi, ilk kez soL'da yer almıştı. Nisan 2011'de açılacağı duyurulan 6 akaryakıt istasyonundan altıncısının Yozgat'ta yapılacağı gün, 5 Ekim 2011 günü, "İmamın Ordusu Holdingleşme yolunda" başlıklı haberde POLSAN'ın ticari faaliyetlerine dair yeni ayrıntılar yer alırken, holdingin yönetim kurulundaki isimlere dikkat çekilmişti.

Haberde 2006 yılında dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından Necati Altıntaş ve Personel Daire Başkanı İbrahim Selvi tarafından hazırlanan "Emniyet'teki F-Tipi Yapılanma" başlıklı rapor ve Ahmet Şık'ın o dönem henüz yayınlanamamış olan İmamın Ordusu kitapları kaynak gösterilerek, POLSAN yönetim kurulunda bulunan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Pek (Başkan), Polis Akademisi Öğretim görevlisi Oğuz Karakuş (Başkanvekili) ve Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Çankal (üye) isimlerinin Gülen cemaatiyle bağlantısı ortaya konuldu.

Sıradan polislerin holdingde söz hakkı yok
Yine aynı haberde dikkat çekilen bir başka nokta, sandığın nasıl polis teşkilatının alt kademelerinde görev yapan polislerin aleyhine oluşturulduğu idi. Sandık, birkaç sene önce sandık payını polislerin maaşının yüzde 5'inden 8'ine yükseltmiş, polislerden bu yüzden tepki görmüştü. Yine sandığın tüzüğüne göre, rütbesiz polislerin sandık yönetimine ne aday olma, ne de aday gösterme hakları yok.

Yardımlaşma sandığı depremde polislere zorla yardım etti.
POLSAN, geçtiğimiz ay da gündeme geldi. Van'ın Muradiye ilçesinde görev yapan bir polis, basına yolladığı mektupta POLSAN'ın deprem sonrası polislere yardım etmediğini belirterek şunları yazdı: "POLSAN isimli Polis Bakım ve Yardım Sandığından bir geçmiş olsun mesajı bile almadık, bırakın yardım almayı. POLSAN Sandığa telefon ile ulaşılmıyor bile."

14 Kasım'da basına yansıyan bu mektuptan iki hafta sonra, 30 Kasım'da POLSAN, polis.web.tr sitesi üzerinden bir açıklama yaparak, "Van ili ve çevresinde yıkım ve zarara neden olan deprem felaketi sonrası, bölgede görev yapan Sandık Ortaklarımızdan depremde zarar görenlere tahsis edilmek üzere, 5.000 TL azami limit dâhilinde, iki ay ödemesiz, takip eden altı ay boyunca eşit ödemeli ve faizsiz bir Doğal Afet Borcu uygulaması getirilmiştir" dedi.

POLSAN silah sektöründe
Van depreminde polisler, maaşlarından yapılan kesintilerle yarattıkları sandıktan yardım alamadıkları için feryat ederken, POLSAN silah sektöründe de yatırımlarını büyütüyordu. POLSAN'ın bu sektördeki faaliyetlerine, 14 Kasım'da Evrensel gazetesinde yer verilen, DİHA'dan Murat Selenoğlu imzalı haberde ayrıntısıyla yer verildi. İktisatçı Mustafa Sönmez'in POLSAN'ın büyümesine dair değerlendirmelerine de yer verilen haberde, şirketin inşaat, kozmetik, banka, sigorta, silah satışı, otoyol yapımı gibi alanları kapsayan ekonomik faaliyetlerinin bir dökümü verildi. Sönmez, bununla bağlantılı olarak bütçede savunmaya ayrılan payın, Emniyet Teşkilatı'na ayrılan payın gerisinde kaldığı gerçeğinin de altını çizmişti.
(soL - Ekonomi)
Eğer gelecekte duyuru iletileri almak istemiyorsanız, bu seçeneği profilinizde bulunan "Duyuru" bölümünü kullanarak kolayca yapabilirsiniz.

Duyurunun tümünü aşağıdaki bağlantıyı kullanarak görüntüleyebilirsiniz:
http://www.toplumsalbilinc.org/forum/index.php?topic=16911.0

Saygılar,
The T O G E Ç Ekibi.

No comments: